Van doelen naar waarden

Laatst vroeg iemand aan mij: wat wil jij het komende half jaar bereiken?
Ik kon er geen antwoord opgeven. Gewoon doorgaan met wat ik doe? Ik ben eigenlijk wel blij met wat ik doe.
Het maakte me onzeker. Moet ik meer willen? Wil ik te weinig? Ben ik dan wel een echte ondernemer?

Gelukkig kon ik me nog herinneren dat de belangrijkste doelen of eigenlijk dromen die ik in het verleden heb gehad, allemaal uitgekomen zijn, maar dat ik die helemaal niet zo expliciet heb geformuleerd. Ze zaten ergens vaag in mijn achterhoofd.

Blijkbaar past dat expliciet doelen formuleren niet zo bij me. En blijkbaar was het vaag in mijn achterhoofd hebben van deze doelen genoeg om ze te realiseren.

Wat ik wel weet, is wat ik belangrijk vind in mijn werk. Ik hou er van om anderen te inspireren, ik hou van persoonlijke ontwikkeling en van variatie. Bij het schrijven van dit artikel realiseerde ik me dat deze waarden veel meer mijn acties bepaalden en bepalen dan SMART gestelde doelen.

Herken je dit? Misschien wel, maar misschien ook helemaal niet, want dit is echt voor iedereen anders. >

Moet je wel doelen stellen?

Als het stellen van doelen je helpt, is dat alleen maar prettig. Je weet waar je naar toe wilt en als je met een concreet project of taak of voorbereiding van een vergadering bezig bent is het fijn om te weten wat je doelen daarbij zijn. Je hebt daarmee een focus. Tot zover helemaal okee, prettig zelfs.

Maaar…. die doelen stellen is alleen fijn als je genoeg ruimte hebt om ze uit te voeren, als ze je niet opjagen of verstikken. Wanneer het gaat wringen, is het moment waarop je te veel doelen hebt. Dan wordt het MOETEN. En als je veel moet, ga je jagen. Jagen is stress, lang achtereen jagen leidt tot roofbouw en uiteindelijk tot burn-out.

Beantwoord eens de volgende vraag:

Wat moet jij allemaal van je zelf?

Wat moet je allemaal van jezelf? Schrijf het eens op. Al je “moeten” op een rijtje.

Zitten hier onderwerpen en wensen tussen waarvan je graag wilt dat ze gerealiseerd worden? Als dat zo is, hoe kan het dan dat het als “moeten” aanvoelt?

Misschien kies je te weinig.

Wat beter werkt …

In plaats van een heleboel kleine SMART doelen te formuleren of heel veel to do’s te hebben – to do’s zijn tenslotte ook doelen – kan het helpen om overkoepelend aan jezelf te vragen waar dit allemaal toe moet leiden. Wat zijn de onderliggende waarden? Wanneer ben je blij met je leven? Wanneer ben je blij met je werk? Wat mag daar dan in zitten?

Stel je hebt een heleboel doelen. En je wordt er gek van, het zijn er te veel. Vraag jezelf eens af: waar doe ik dit voor? Je ontdekt dan de waarde er achter, bijvoorbeeld dat je hogerop wilt komen, wilt groeien in je functie of waardering van je collega’s of leidinggevende zoekt.

Ga dan eens terug naar je lijstje. Als je namelijk je waarden kent, dan kun je gemakkelijker keuzes maken. Bekijk alle to do’s of doelen eens. Als je bijvoorbeeld rust wilt bereiken in je werk, welke doelen of to do’s gaan jou dat bezorgen? Of groei in je functie. Welke actie leidt er toe dat je dit kunt realiseren?

Waarden helpen je te kiezen

Je zult merken dat het je helpt te kiezen en te focussen. Ook zullen er doelen van je lijstje afvallen (gelukkig maar) omdat ze niet bijdragen aan wat je werkelijk belangrijk vindt in je werk (en leven).

En als het nog steeds verstikkend of opjagend voelt als je te veel moet van jezelf, laat eens een paar ieniemienie doelen gaan. Er blijven genoeg doelen over. Vooral de belangrijkste, hoe impliciet ook.

En ik weet weer wat ik het komende half jaar ga doen: zorgen dat mijn klanten nooit (meer) burn-out raken.

Als je wilt, kan ik je helpen om jouw onderliggende waarden te vinden. Dat is mogelijk in één waardengesprek van 1,5 uur waarin je er achter komt waar het in jouw leven en jouw werk om draait. De kosten hiervoor zijn € 165,- excl btw.

Als je interesse hiervoor hebt, kun je me mailen of bellen op 075-7720256 om een afspraak hiervoor te maken. Ik help je graag.

Heb je een collega voor wie zo’n waardengesprek interessant zou kunnen zijn? Wijs hem of haar dan op dit artikel.

©2016 Anita Roelands

Deze nieuwsbrief is bedoeld voor manager en professionals die hun accu gevuld willen houden en hun stress en werkdruk de baas blijven, zodat ze met plezier hun werk kunnen doen en ook nog privétijd overhouden..

Wil je meer artikelen ontvangen over met tips hoe je stress en werkdruk de baas wordt en je accu gevuld houdt, zodat je fit en fluitend naar je werk gaat? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief en ontvang het gratis e-book "Burn-out ontmaskerd" vol met tips en uitleg hoe je een burn-out kunt voorkomen. (persoonlijke gegevens blijven vertrouwelijk en worden niet doorgegeven aan derden)

 

Wil je dit artikel delen op LinkedIn of Facebook?